«УСПІХ У ЛІКУВАННІ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВАШОГО СТАВЛЕННЯ ДО ВЛАСНОГО ЗДОРОВ’Я»

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

         Артеріальна гіпертензія – одне з найпоширеніших хронічних захворювань людини. За даними офіційної статистики в Україні понад 30 відсотків людей мають артеріальну гіпертензію.

Артеріальна гіпертензія  за визначенням комітету експертів ВООЗ – це постійно підвищений систолічний та/чи дістолічний артеріальний тиск. Первинна гіпертензія або гіпертонічна хвороба – це підвищений артеріальний тиск при відсутності очевидної причини його підвищення. Вторинна гіпертензія (симптоматична) – це гіпертензія, причина якої може бути виявлена. Артеріальною гіпертензією вважають рівень тиску більш ніж 130/80 мм. рт. ст., якщо таке підвищення є стабільним, тобто підтверджується при повторних вимірюваннях.

Виникнення і перебіг артеріальної гіпертензії тісно пов’язані з наявністю факторів ризику. Існує позитивна динаміка між артеріальним тиском і віком. В цілому рівень діастолічного артеріального тиску підвищується до 55 років, потім змінюється мало. Систолічний артеріальний тиск постійно зростає з віком. Середні рівні і поширеність артеріального тиску у жінок  молодого і середнього віку дещо менший ніж у чоловіків. Пізніше ця залежність змінюється. Спадковість – один із найвищих факторів ризику розвитку артеріальної гіпертензії в майбутньому. Виявлено тісну кореляцію між АТ найбільших родичів (батьки, брати, сестри).

Кореляція між масою тіла і рівня АТ пряма, значна і стійка. Надлишкова маса асоціюється з 2-6 кратним підвищенням ризику виникнення артеріальної гіпертензії.

Вживання кухонної солі понад фізіологічну норму позитивно корелює з рівнем АТ. Існує зворотній зв’язок між вживанням К+, Са2 та Мg2 і рівнем АТ. Переважання в харчовому раціоні овочів та фруктів, риби, білого курячого м’яса, обстеження вживання тваринних жирів, холестерину та солодощів сприяє зменшенню рівня АТ.

Підвищений АТ виникає вдвічі частіше серед тих, хто вживає від 1 до 5 чашок кави на день, порівняно з тим, хто не вживає взагалі. Відновлення  ефекту кофеїну відбувається після декількох хвилин після вживання кави.

Вживання алкоголю прямо корелює з рівнем АТ, причому як епізодичне так і хронічне. Частота АГ найменша серед осіб, що вживають алкоголь в окремих випадках, поступово зростає залежність від зростання щоденної кількості вживання. Нікотин різко підвищує АТ навіть у завзятих курців. При однакових рівнях АТ мозковий інсульт та ІХС у курців виникає у 2-3 рази частіше, ніж у осіб, що  палять.

Підвищенню АТ сприяє стрес, малорухливий спосіб життя. Фізичні навантаження під час виконання професійних обов’язків сприяють підвищенню АТ, а фізична активність в години дозвілля – навпаки, регулярні аеробні навантаження  є ефективним засобом лікування АТ.

Профілактичні заходи щодо артеріальної гіпертензії спрямовані на впровадження здорового способу життя і корекцію виявлених факторів ризику.

Лікування необхідно починати якомога раніше і проводити його постійно, як правило, все життя.

Немедикаментозне лікування називають також модифікацією способу життя, тому що його основа – це усунення шкідливих звичок (паління, надмірне вживання алкоголю). Збільшена фізична активність, обмеження солі в їжі, прийом призначених фармакологічних препаратів – єдиний шлях, що допоможе вам уникнути розвитку таких серйозних ускладнень, таких як інсульт та інфаркт міокарда.

Паління тютюну – абсолютно доведений фактор  ризику виникнення серцево-судинних захворювань. Під впливом нікотину прискорюється пульс, виникає спазм судин, підвищується АТ. Ішемічна хвороба серця у курців виникає в 4 рази частіше.

Порушення обміну холестерину та ліпідів – фактор виникнення та прогресування атеросклерозу, що  призводить до розвитку інфаркту та інсульту. Загальний холестерин не повинен перевищувати 5,0 ммоль/л.

Значно прискорює розвиток серцево-судинних захворювань цукровий діабет. Оптимальним для пацієнтів із цукровим діабетом буде рівень артеріального тиску 130/80 мм.рт.ст. та нижче, а рівень загального холестерину – менше 4,5 ммоль/л. Слідкуйте за масою тіла. Щоб розрахувати свій індекс маси тіла, треба вагу (в кілограмах) розділити на зріст (у метрах), піднесений до квадрата (ІМТ = вага/зріст2). Результат не повинен перевищувати 25 кг/м2. Якщо ІМТ перевищує 25, треба переглянути режим харчування та фізичну активність. Зверніть увагу на обсяг своєї талії. Для жінок він не повинен перевищувати 88 см., для чоловіків – 102 см. Мета, до якої треба прагнути – 30-45 хв. ходьби щодня або хоча б 5 днів на тиждень. Вагу треба зменшувати поступово. Навантаження з обтяженням (гирі, штанги, тренажери) підвищують тиск і повинні бути виключені.

Зменшіть калорійність раціону – кількість жирів тваринного походження, трансжирів, цукру, солодощів та продуктів, що містять багато холестерину.

Кожного дня треба їсти знежирені молочні продукти, жирну морську рибу – не менше 3-4 разів на тиждень. Не досолюйте готові страви. Добова норма споживання солі  – 1/2 чайної ложки. Харчуйтесь частіше, але меншими порціями.

Негативно впливають на стан здоров’я психоемоційні навантаження.  Дотримуйтесь режиму праці і відпочинку, подбайте про повноцінний сон. Не створюйте стресових ситуацій, не допускайте агресивної поведінки, роздратованості, негативних емоцій, навчіться ними керувати, щоб не нашкодити собі. Спілкуйтесь з природою, друзями, домашніми тваринами.

Зміна стилю життя вимагає постійних повсякденних зусиль. Успіх у лікуванні артеріальної гіпертензії, профілактиці її ускладнень залежить тільки від вашого ставлення до власного здоров’я.

Тетяна Зодова, лікар-кардіолог КП «3-я міська клінічна поліклініка Полтаської міської ради»

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

four + 2 =