ЩОБ НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ

Настав період збору населенням дикорослих грибів, під час якого зростає ймовірність отруєнь ними. Занепокоєність викликають ускладнення та  летальні випадки серед потерпілих від отруєнь грибами, особливо у дітей.

Однією з основних причин смертельних випадків є пізнє звертання за медичною допомогою.

У 60% випадків отруєння спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково приймаються за їстівні гриби – печериці та сироїжки.

Отруєння грибами здебільшого мають «сімейний» характер. Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24-годин. Перебіг отруєння грибами набагато скла­дніший, ніж інших харчових отруєнь, і нерідко ускладнюється вживанням алко­гольних напоїв.

Не лише отруйні, а й їстівні гриби, що виросли на екологічно забруднених територіях або змінили свої властивості під впливом певних факторів, викликають у людей отруєння. Дані лабораторних досліджень вказують на значне забруднення дикорослих грибів важкими металами, що може також бути причиною отруєнь або підсилювати дію грибних токсинів.

 Тому рекомендуємо:

  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
  • збирати тільки ті гриби, які дуже добре знаєте, остерігатися від збирання пластинчатих грибів,
  • не збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • не збирати гриби під час посухи, оскільки вони втрачають воду і накопичують токсини;
  • не купувати гриби з рук у приватних осіб у місцях несанкціонованої торгівлі (на ринках, автошляхах, в місцях стихійної торгівлі);
  • ніколи не покладатися на «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони є помилковими;
  • не вживати спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;
  • категорично не давати гриби дітям (це не дитяча їжа!), вагітним та жінкам, що годують груддю, та особам, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • при приготуванні гриби спочатку промити та відварити не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин, готові страви з грибів зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше однієї доби;
  • у разі отруєння, негайно  викликати екстрену медичну допомогу; 
  • при виникненні симптомів отруєння (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) два-три рази промити шлунок підсоленою водою (1-2 л) з розрахунку одна столова ложка солі на один літр води, декілька раз зробити очисну клізму, давати пити багато рідини з проносними засобами;
  • не допускати ніякого самолікування, бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння;
  • при отруєнні залишки грибів не викидати – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм.

ПРЕС-ЦЕНТР ДОЗ ПОЛТАВСЬКОЇ ОДА

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

19 + nine =