ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Завтра – Всесвітній день серця

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в Україні, особливо серед чоловіків.

Які кроки допоможуть зберегти здоров’я серця?

1. Відмова від куріння.

Тютюновий дим негативно впливає на вінцевий кровообіг, що призводить до підвищення опору вінцевих судин і зниження вінцевого потоку крові.  Куріння підвищує ймовірність численних клінічних атеросклеротичних синдромів: стабільної стенокардії, гострих коронарних синдромів, раптової смерті, інсульту. Куріння – одна з головних причин виникнення серцево-судинних захворювань.

Протягом 2-х років після відмови від тютюну ризик ішемічної хвороби серця значно зменшується. Через 15 років після відмови ризик серцево-судинних захворювань знижується до рівня некурця. Пасивне куріння також шкідливе для здоров’я серця.

2. Фізична активність.

Спробуйте бути активнішими щодня: можна піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з’їздити у справах на велосипеді замість авто.

Додаткова мотивація займатися спортом з’явиться, якщо залучити до занять сім’ю та друзів. Регулярна фізична активність зменшує ризик серцево-судинних хвороб. 

3. Дотримання оптимальної маси тіла

Кількість людей з надлишковою вагою збільшується щороку. Надмірна маса тіла призводить до погіршення якості життя. Малорухливий спосіб життя та неправильний раціон сприяють збільшенню кількості людей з ожирінням.

Зайва вага безпосередньо пов’язана з виникненням гіпертонії, дисліпідемії, інсулінорезистентності, цукрового діабету 2-го типу. Кожен із цих факторів ризику сприяє розвитку атеросклерозу і збільшує ймовірність небажаних серцево-суддиних ускладнень, таких як інфаркт міокарда (ІМ), інсульт і серцева недостатність.

Додаткові серцево-судинні наслідки ожиріння включають гіпертрофію серця, збільшення передсердь і шлуночків, порушення функції шлуночка, підвищений тонус симпатичної нервової системи, легеневу гіпертензію з правосторонньою серцевою недостатністю і аритмію серця.

4. Збалансоване здорове харчування

Рекомендується вживати менше продуктів з високим вмістом насичених жирів, що може підвищити рівень холестерину в крові. Намагайтеся їсти рибу двічі на тиждень – це прекрасне джерело омега-3 жирних кислот, дуже корисних для серця.

Щоб кров’яний тиск був у нормі, вживайте менше солі – додавайте менше солі під час приготування їжі і не досолюйте страви за столом. Вживайте цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна, багато овочів та фруктів.

Коли купуєте продукти в магазині, зверніть увагу на інформацію про вміст калорій, жиру, цукру і солі.

Ірина Журавель, лікар загальної практики-сімейний лікар Центру ПМСД м. Горішні Плавні

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

nineteen − 6 =