ПРОФІЛАКТИКА ОНКОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

Кожен мріє прожити довге життя й уникнути серйозних хвороб, що обмежують повсякденну активність, потребують тривалого лікування чи хірургічних операцій. Щоб прожити без онкозахворювань, важливо знати, які чинники зумовлюють розвиток пухлини, й уникати чи активно усувати їх зі свого життя. Будь-яке онкологічне захворювання пов’язане з двома чинниками: зовнішнім і внутрішнім. Зовнішній чинник – це те, що ми їмо, чим дихаємо, в якому екологічному середовищі живемо. Внутрішній – стан нашого організму, тобто наскільки повноцінно та злагоджено працюють його органи й системи, а також генетична спадковість.

На першому місці в профілактиці онкозахворювань стоїть організація правильного харчування, адже виникнення 35% усіх пухлин зумовлене саме порушенням цього принципу. На другому – відмова від шкідливих звичок, зокрема куріння, вживання алкоголю. Третє місце – це вміння правильно реагувати в стресових ситуаціях. І, нарешті, – активний спосіб життя. У людини, яка багато рухається, знижується ризик захворіти на рак удвічі.

Отже, онкопрофілактика – це комплекс заходів, спрямованих на запобігання пухлинних захворювань. І перший із них – харчування.

Із віком людина має зменшувати свій харчовий раціон. Тобто: що старшими ми стаємо, то менше потрібно їсти. Наприклад, після 50 років слід уживати на 10% менше, ніж у 40 і раніше. У 60 років – уже на 20%, у 70 – на 30%. Річ у тім, що з віком обмін речовин в організмі людини сповільнюється. І якщо обсяг харчового раціону не зменшувати, то вжита їжа перетравлюється погано або й зовсім не перетравлюється. Тож вона застоюється в кишечнику й може бути причиною онкозахворювань.

Дуже важливо, аби в щоденному раціоні була клітковина. Вона, як губка, всотує в себе шкідливі речовини й виводить їх, не даючи їм застоюватися й отруювати організм. До того ж із віком слід обмежити вживання м’яса (тваринних білків і жирів), майонезу, солодощів; увести до свого харчового раціону більше риби, морських продуктів, овочів, фруктів та зелені.

Поняття раціонального харчування передбачає також вживання їжі оптимальної температури, аби не подразнити й не зумовити опіків слизової оболонки рота, глотки й стравоходу; регулярне 3-4-разове харчування; вживання тільки свіжих продуктів; неодмінне введення до раціону овочів і фруктів: у них міститься натуральний захист від раку – біофлавоноїди. На жаль, протиракової дієти не існує, але правильне харчування здатне значно знизити ризик онокозахворювання й позитивно вплинути на здоров’я.

Друга, дуже важлива умова профілактики онкохвороб, – це рух. Тож, що старшою стає людина, то більше потрібно рухатися. У разі активного руху в клітини надходить багато кисню, який поліпшує обмінні процеси. Це сприяє травленню й виведенню вже перероблених продуктів обміну. Коли людина мало рухається, в організмі відкладаються значні запаси цих невиведених продуктів, які з часом починають подразнювати клітини. Останні намагаються їх позбутися, і коли тривалий час це не вдається, вони починають перероджуватися й перетворюються на пухлинні клітини.

З віком підвищується ризик захворіти на рак. Наприклад, у 60 років він уже в 10 разів вищий, ніж у 40. Важливо знати симптоми та ознаки, які можуть вказувати на початок розвитку онкологічного захворювання, щоб вчасно на них реагувати.

Перша ознака раку – найпомітніша. Виникнення новоутворення. Це може бути невеликий вузлик чи плямочка, яка нещодавно з’явилася й швидко розвивається. Відразу ж потрібно вжити заходів – звернутися до лікаря, пройти потрібне обстеження. Але бувають такі захворювання, коли пухлини немає, наприклад рак крові. Однак, коли спостерігається слабкість, пітливість, нездужання, зниження апетиту, схуднення – треба обов’язково пройти обстеження. У разі онкології в організмі виробляються отруйні речовини, які не виводяться, а накопичуються. Продукти обміну онкологічних клітин зумовлюють різні захворювання й отруюють організм. Через це людина слабшає, починає худнути. Якщо за півроку втрачається 6-10 кг – це вже патологія, що вимагає обстеження.

Друга ознака – патологічні виділення: вони можуть бути болісними, гнійними чи кривавими. Третя – відчуття стороннього тіла в організмі. Напритклад, коли постійно здається, що кишечник чи шлунок переповнені, й навіть після випорожнення немає відчуття заспокоєння.

Четверта ознака – це порушення функції якогось органа. Наприклад, у разі раку кишечнику виникають закрепи, непрохідність, іноді пронос.

На жаль, за цими ознаками не завжди можна виявити рак на ранній стадії. І що старшою стає людина, то більший обсяг обстеження їй потрібно проходити. Проте, знаючи слабкі місця того чи того віку, можна цілеспрямовано проходити тільки локальні обстеження.

Вважається, що профілактичний огляд потрібен не менше одного разу на рік. Якщо ж є біль, неприємні відчуття, скарги – кількість обстежень збільшується. Особливо слід бути обачним, якщо у вашій родині вже були випадки онкологічних захворювань. Фахівці рекомендують регулярно проходити так зване скринінгове обстеження – швидку й достатньо просту діагностику онкологічних захворювань. Наприклад, мамографію (дослідження молочної залози) жінкам треба робити, починаючи з 35 років. А чоловікам з того ж віку слід регулярно перевіряти стан передміхурової залози.

На жаль, повністю запобігти ризику появи онкологічного захворювання неможливо, але можна максимально знизити ризик його виникнення. Відмовтеся від шкідливих звичок, правильно харчуйтеся, більше рухайтеся, позитивно сприймайте життя, не забувайте про своєчасні візити до лікаря – і в раку залишиться зовсім мало шансів.

Бажаю нам всім міцного здоров’я!

Анна Котова, лікар-онколог поліклінічного відділення КНП «Полтавська ЦРКЛ».

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

four × two =