Літо – сезон харчових отруєнь

Погано вимиті руки, овочі, фрукти, харчові продукти, що швидко псуються дуже часто стають саме тими факторами ризику, що призводять до харчових отруєнь.

Як їх уникнути розповідає лікар-педіатр КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Юлія Косян

Ю. Косян

Першими симптомами отруєння можуть бути: зниження апетиту, болі в животі, нудота, блювання, пронос. Дані симптоми можуть з’являтись вже в перші години після прийому неякісних продуктів.

Давайте розберемо в яких випадках треба негайно звернутися за медичною допомогою:

  • якщо дитині менше 3-ох років;
  • дитина з’їла гриби або невідомі ягоди;
  • у дитини висока температура тіла, що не знижується після прийому жарознижуючих препаратів;
  • поява крові у блювотних чи калових масах;
  • висип на шкірі, шкіра чи білки очей стали жовтого кольору.

Треба пам’ятати, що відсутність сечовиділення, відсутність свідомості відносяться до тяжких ознак отруєння. У разі появи цих симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря. Та якщо немає позитивної динаміки на фоні лікування потрібна повторна консультація педіатра.

У випадку захворювання головна задача – не допустити зневоднення. Особливо небезпечним є зневоднення у дітей до року. Основною ознакою у дітей цього віку є запавше тім’ячко. Також важливо пам’ятати, що разом з рідиною дитина втрачає солі. Саме тому важливо давати дитині рідину у вигляді водно-сольового розчину (у аптеці дуже широкий вибір препаратів для перорального застосування). Призначаються за необхідності жарознижуючі препарати та сорбенти.

При харчових отруєннях необхідно пити часто по 1-2 столовій ложці кожні 10 хвилин. Великий об’єм рідини випитий за один раз може викликати повторне блювання. Дуже часто виникає питання про харчування  під час хвороби. У гострий період захворювання діти частіше самостійно відмовляються від їжі, в цей період головне дотримуватися питного режиму. Після покращення стану необхідно дотримуватися певної дієти. Краще щоб до раціону дитини під час одужання входили: каші (гречана, рисова) добре розварені, овочі на пару, домашні сухарики, сушки, овочеві супи. Від свіжих овочів, фруктів, м’яса жирних сортів, здоби краще відмовитись.

Для профілактики харчових отруєнь необхідно:

  • слідкувати за чистотою рук;
  • добре мити овочі та фрукти під проточною водою;
  • готувати лише зі свіжих продуктів;
  • не годувати дітей напівфабрикатами та готовими стравами з кулінарії.

Як бачите правил для профілактики харчових отруєнь небагато та вони є досить простими. Не хворійте та нехай літо залишить по собі лише гарні спогади!   

фото з сайту “Діти в місті”

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

twelve + eighteen =