КОРИСТЬ І ШКОДА ВІТАМІНУ С: П’ЯТЬ ФАКТІВ ВІД ЦЕНТРУ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

Добова потреба вітаміну с у дорослої людини – 45-70 мг. Вагітним і жінкам, які годують, часто страждають від анемії, потрібно трохи більше – від 70 до 100 мг. Дітям старшого віку буде потрібно від 40 до 50 мг вітаміну, а немовлятам достатньо 30-35 мг.

Фахівці Центру громадського здоров’я назвали п’ять фактів, які варто знати про цей вітамін.

1. Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню. Він також потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію, і допомагає засвоювати залізо.

2. Дефіцит вітаміну C викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.

3.  Цей незамінний вітамін  можна отримати лише у їжі рослинного походження.

4.  Вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань. Також він не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.

5.  Вітамін C не накопичується в організмі, а розчиняється у воді і виводиться назовні за один день. Величезні дози вітаміну С можуть спричинити діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.

У Центрі громадського здоров’я зазначили, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.

Довідково:

Всупереч поширеному стереотипу, лідером за вмістом вітаміну C є зовсім не лимон, а шипшина. Причому в сухих плодах його кількість значно вища, ніж у свіжих: 1200 мг/100 г проти 470 мг. Хочете швидко поповнити запас корисної речовини? Випийте чаю!

Солодкий червоний перець займає другу сходинку вітамінного хіт-параду. Вміст вітаміну C в 100 г перцю – 250 мг, тому зовсім не зайвим буде побалувати себе свіжим салатом.

Бронзову медаль у рейтингу продуктів отримують ягоди обліпихи та чорної смородини, в 100 г яких міститься 200 мг вітаміну С.

Також багато вітаміну С містять зелень петрушки, брюссельська капуста, свіжий кріп, ківі, цвітна капуста, апельсини, полуниця, суниця, шпинат, хрін.

Але пам’ятайте: термообробка впливає на вітаміни, тому оптимально буде лише злегка ошпарити овочі в окропі.

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України.

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

10 − six =