ЧИМ ШКІДЛИВЕ НАДМІРНЕ ВЖИВАННЯ СОЛІ?

Солоний смак, так само як і солодкий, є нашим улюбленим. Несолона їжа здається прісною та несмачною, хоча малюки, які ще не знайомі з сіллю, чудово і з апетитом їдять все несолоне. Тож тяжіння до солоненького – це всього лише звичка, від якої можна і треба позбутися. ВООЗ рекомендує дорослим вживати не більше 5 грамів солі на день. Це дорівнює чайній ложці без гірки. Норми для дітей ще менші. Але правда в тому, що і дорослі, і діти значно переїдають солі, вживаючи відповідно 9,7 г та 9,2 г на добу.

Хлорид натрію – а це і є сіль мовою хімії – нам потрібен, він міститься в нашому організмі й виконує важливі функції. Натрій – це електроліт, необхідний для регуляції водно-сольового балансу та підтримки артеріального тиску. Також він бере участь у передачі нервових імпульсів.

Хлор грає допоміжну роль. Коли натрію в організмі стає забагато, нирки не встигають його виводити, відбувається затримка рідини, збільшується об’єм крові і, як результат, підвищується артеріальний тиск. Поступово організм відновлює необхідний баланс. Але якщо так триває роками, колись таки станеться збій і проблеми з високим тиском будуть постійними.

Тож високий артеріальний тиск – основна проблема, яку викликає надмірне споживання солі. Це сприяє розвитку гіпертонічної хвороби і може призвести до інфарктів та інсультів.

Крім того, надлишок натрію, що надходить із сіллю, збільшує виведення кальцію з сечею. Це може спричинити розвиток сечокам’яної хвороби та остеопорозу.

Коли велика кількість солі присутня в дитячому раціоні, це формує у дитини звичку до солоного смаку. А харчові звички, набуті у дитинстві, зазвичай залишаються з нами і в дорослому житті. Є дослідження, які демонструють, що споживання занадто великої кількості солі в дитинстві також може впливати на артеріальний тиск, збільшуючи ризик гіпертонії у більш старшому віці.

Тож починайте зменшувати кількість солі в раціоні родини вже сьогодні. Ось декілька простих порад, як це зробити:

  • приберіть сільничку зі столу
  • соліть їжу в кінці приготування
  • додавайте до страв трави, часник, імбир, лимон, гострий перець
  • використовуйте прянощі та спеції
  • звертайте увагу на склад продуктів та обирайте ті, в яких сіль стоїть на останньому місці в переліку інгредієнтів.

Більше інформації на цю тему – на сторінці Здорове харчування для дітей.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

nineteen − eight =