ЧОМУ ВИПУСКАЮТЬ НЕБЕЗПЕЧНОГО «ДЖИНА ІЗ ПЛЯШКИ»? (профілактика ботулізму)

Спекотний період року та час домашньої консервації – у самому розпалі. Тому нам хочеться проінформувати читачів та дати деякі поради з приводу профілактики ботулізму.

Це захворювання відноситься до тяжких харчових отруєнь внаслідок потрапляння в організм людини чи тварини з їжею токсину бактерії ботулізму. При цьому харчовому отруєнні переважно уражається центральна нервова система і черепно-мозкові нерви, а смертність людини коливається від 37 до 100%. Специфічне та неспецифічне лікування не завжди має успіх, тому основну увагу потрібно приділити питанням профілактики цього захворювання.

Ми не можемо забувати про ті трагічні випадки ботулізму, коли в Україні у 2017-2018 роках постраждало близько 200 осіб, десятки з яких, на жаль, померли. Але важливо пам’ятати і про те, що тоді в’ялена та копчена риба, яка стала причиною цих масових отруєнь, була переважно куплена у супермаркетах, магазинах. При цьому тоді в державі не було сироватки для лікування ботулізму, щоб врятувати постраждалих. Люди були змушені шукати її самотужки.

На жаль, в цьому році в Україні від ботулізму вже постраждало 46 осіб, із них 3 – померли. Більшість випадків пов’язані із вживанням риби, виготовленої з порушенням технологічного процесу та умов збереження.

Біда не оминула і Полтавщину. У нас вже зареєстровано 3 випадки ботулізму, які трапилися у червні цього року в Зіньківському районі. Перші два випадки пов’язані із вживанням м’ясних консервів домашнього приготування серед жителів с. Отрадівка. Третій випадок пов’язаний із вживанням жителем с. Манилівка Зіньківського району консерви кільки в томатному соусі, яка була куплена в магазині с. Шилівка цього ж району. Клінічні діагнози були підтверджені лабораторними дослідженнями лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», де знайдено токсин ботулізму в організмі хворих.

Завдяки величезним зусиллям лікарів Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні та наявності антитоксину проти ботулізму вдалося врятувати життя постраждалих.

Тому постає запитання: «Чи можемо ми сьогодні спокійно йти до магазинів та супермаркетів, ринків та місць стихійної торгівлі, де продаються рибні та м’ясні консерви, риба в’ялена, копчена та інші харчові продукти»?

У зв’язку з актуальністю даної проблеми хотілося б донести нашим читачам як уникнути отруєнь на ботулізм, збудник якого утворює смертельний токсин, який у світі не випадково визнаний одним із найпотужніших факторів біологічної зброї. А ми самі випускаємо цього небезпечного «джина із пляшки». Спорові форми бактерій ботулізму широко розповсюджені у довкіллі, ґрунті, воді, різних предметах через фекальні забруднення, що довгий час зберігаються і є дуже стійкими до чинників довкілля (висушування, перепади температури, дії ультрафіолетового випромінювання). Наприклад, при кип’ятінні спори можуть загинути лише через 5-6 годин. На це мають звернути увагу наші читачі, які займаються домашнім консервуванням. А при нагріванні спор до 1200С вони витримують 20 хвилин. Тому режим знищення спорових форм можливий лише при автоклавуванні продуктів.

На сьогодні приватними особами продовжується вилов і безконтрольне виготовлення копченої, в’яленої та соленої риби, що і є основним фактором ризику виникнення захворювання на ботулізм. А наші прісноводні водойми згідно статистики науково-практичних досліджень забруднені спорами бактерій ботулізму на 40% і більше.

Якщо говорити про рибні продукти, то ми рекомендуємо споживати безпечні рибні страви – смажену рибу або зварену з неї юшку. Відмовтесь від споживання в’яленої та копченої риби і взагалі її не готуйте вдома! Батькам варто змінити звички з цього приводу і дати дітям відповідні поради заради безпеки їхнього здоров’я. 

Не ризикуйте із домашнім консервуванням м’яса, риби, грибів та інших продуктів у герметично закритій тарі. Підозрілі консервовані продукти – зі здутими кришками, непевного кольору, з появою газу в момент знімання кришок (бомбаж) тощо – треба негайно знищити!

Слід також зазначити, що ми втратили і культуру виробництва, якого інтереси бізнесу затьмарили турботу про життя і безпеку людини. Бо ніякі контролюючі органи не можуть змусити виробників виготовляти та реалізовувати тільки якісну та безпечну продукцію. Насамперед потрібно перебороти дуже поширену в колах нашого бізнесу багаторічну звичку зневажати правилами санітарії та гігієни.

Функцію контролю із запобігання інфекційних хвороб та харчових отруєнь трансформували у спостережну. Тобто моніторте ситуацію, а коли щось трапиться (спалахи інфекцій, отруєння, загибель людей), тоді вивчайте причини і бийте на сполох. Але ж чи повернеш у такий спосіб втрачені життя?

Отже, у разі підозри на ботулізм, перші ознаки якого можуть наступити після інкубаційного періоду від 2 годин до 10 діб після вживання забруднених продуктів токсином ботулізму (нудота, блювання, розлад зору – «туман» чи «сітка», подвоєння зображень (диплопія), утруднення ковтання та гугнявість мови, загальна слабкість, головний біль, запаморочення тощо) необхідно – а це найголовніше – негайно звернутись до лікувально-профілактичного закладу! Тому що єдиним способом лікування хворих є введення антитоксину проти ботулізму, і чим раніше це буде зроблено, тим більше гарантій на одужання.

Важливо також терміново промити шлунок і кишківник лужними розчинами.

Будьте надто обережними і уважними щодо місць стихійної торгівлі! Не купуйте там не лише рибу в’ялену та копчену, а й інші консервні вироби (м’ясні, рибні, овочеві, грибні тощо), оскільки їх виготовлено у домашніх умовах, що несе реальну загрозу захворіти на ботулізм. Небезпечними можуть бути також і домашні копчені ковбаси, шинки тощо, де не дотримується технологія обробки продуктів і невідомо в яких умовах вони готувались.

Одним з можливих варіантів запобігання захворювання на ботулізм може бути повторна ретельна термічна обробка вищезазначених продуктів, так як токсин ботулізму руйнується при нагріванні до температури кипіння впродовж декількох хвилин.

Отже, дбаємо про своє здоров’я. Адже як стверджував філософ Л.Сенека «Здоров’я – це ще не все, але без нього все інше нічого не варте».

В.Шаповал

Валентин Шаповал, лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», Заслужений лікар України, кандидат мед. наук, доцент

О. Катрушов

Олександр Катрушов, голова наукового товариства лікарів гігієністів та епідеміологів області  завідувач кафедри гігієни, екології та охорони праці в галузі Української медичної стоматологічної академії, доктор мед. наук, професор

НАПИСАТИ КОМЕНТАР

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

one × 1 =